Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Proč hraje za Poláky Angličan? Matty Cash má polskou matku

04. prosinec 2022
Sdílejte:
Jméno pravého polského beka okamžitě zaujme. Matty Cash. Co dělá v reprezentaci našich severních sousedů 25letý pravý bek Aston Villy?
Matty Cash v polském dresu.Foto: Dziurek / Shutterstock

Polské občanství má Matty Cash od října loňského roku. Jeho matka Barbara je totiž původem Polka. A Gareth Southgate, trenér Anglie, o Cashe zájem neměl, i když ho v posledních letech pravidelně sledoval.

Rodák z města Slough, který je autem asi hodinu na západ od Londýna, tak využil vábení z Polska a už před rokem mu pomohl v klíčové baráži o MS se Švédskem (2:0).

Cesta Cashových předků z Polska do Anglie začala ob generaci. Rodiče Barbary Tomaszewski, Cashovo matky, se do Anglie dostali po druhé světové válce. Vzali se tam.

Barbara byla první ze tří dětí. Potkala a provdala se za Stuarta Cashe, bývalého hráče Chesterfieldu, Brentfordu a Wycombe Wanderers.

Matty Cash k Polsku dřív žádný zvláštní vztah neměl, neuměl tak řeč. The Athletic v jeho profilu ale píše, že se k učení polštiny postavil čelem, tak jako ke každé výzvě, které ve své kariéře čelil. Mateřštinu své nové země se učí třeba poslechem při cestách autem na trénink.

V polské reprezentaci už stihl odehrát 10 zápasů (jedenáctý hraje s Francií) včetně všech na MS v Kataru. V červnu dal v Lize národů Nizozemsku také svůj premiérový a zatím jediný reprezentační gól.


Související články

Kudy do Evropy? Ukážeme vám, kde v předkolech začnou české kluby

Projděte si našeho kompletního průvodce po příštích předkolech pro českou pětku, která se dostane do Evropy.

Kudy do Evropy? Kompletní průvodce po příštích předkolech pro českou pětku

Ligové finále je za dveřmi. Vyřeší, kterých pět týmů Česko pošle do Evropy. V klíčových předkolech se pak projeví i jeden další efekt vysokého českého koeficientu. Ukážeme vám i to, jací soupeři se pro české kluby rýsují, v čem změny systému nenahrávají Spartě, proč by slávisté měli v EL fandit Leverkusenu nebo v jakém případě se Plzeň může posunout až do play-off o EL.

Koeficienty

Proslulý chraplák zachraňuje Everton. Věří, že se už odrazili ze dna

Sean Dyche je známý jako anglický manažer staré školy, k čemuž nepochybně přispívá jeho proslulý chraplák. Mimo hřiště je však lodivod Evertonu milý chlapík, který si rád zavtipkuje i v tíživých situacích, což potvrdil i v následujícím rozhovoru.

Rozhovor
Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu