Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Plzeň na úrovni AS Řím. Velké srovnání účasti v Lize mistrů

30. srpen 2022
Sdílejte:
Viktoria Plzeň po nečekaném zisku titulu dokázala postoupit do Ligy mistrů. A co je úplně nejsenzačnější: podle počtu účastí ve skupinách Ligy mistrů za poslední roky patří mezi evropskou smetánku. Ukazuje to velký přehled účastníků.
HJK, Šeriff, ani Karabach. Plzeň!Foto: Vlastimil Vacek/Právo/Profimedia

Viktoria Plzeň si počtvrté za posledních dvanáct sezon zahraje Ligu mistrů. Stejný nebo větší počet účastí v základní skupině má v tomto časovém úseku jen 43 dalších evropských klubů. Ukazuje to kompletní přehled účastníků Ligy mistrů, který dal Football Club dohromady od sezony 2011/12, kdy se Plzeň do jedné z osmi skupin dostala poprvé.

Bylo to krátce poté, co vyhrála svůj první český titul. Stoleté výročí klubu tak Plzeň oslavila fantasticky – prvním titulem i účastí v nejprestižnější klubové soutěži. S Pavlem Vrbou na lavičce přes kvalifikace do Ligy mistrů prošla ještě o dva roky později. I pod její třetí účastí v sezoně 2018/19 je podepsán současný kouč Baníku. Tehdy Plzeň šla do skupiny jako přímo nasazený český mistr.

Michal Bílek v roli plzeňského trenéra na Vrbovy úspěchy letos navázal, když Viktorii protlačil mezi šest úspěšných týmů v kvalifikaci, které se celkově účastnilo 52 klubů. Úspěch je o to nečekanější, že Plzeň má za sebou tři sezony bez evropských pohárů, kdy vypadla v kvalifikacích o Evropskou ligu s Antverpami a Beer Shevou a loni v play off o konferenční ligu s CSKA Sofia.

Související články

Plzeňská kometa Šulc. Jak moc dobrý je? A o kolik lepší ještě může být?

Ofenzivní klenot Viktorie je v čele tabulky ligových střelců. Nejen proto z něj je žhavý vývozní artikl a hráč pro reprezentaci. Umí toho hodně. Přitom je mu stále 23 let a má tak velký prostor pro zlepšování. Máme pro vás detailní rozbor jeho hry, který pro Šulce nachází i překvapivou pozici.

Česká liga

Nezmar a Slavia jdou před komisi kvůli odposlechům z kauzy Berbr

Etická komise Fotbalové asociace ČR zahájila disciplinární řízení s Janem Nezmarem a pražskou Slavií. Řešit se budou podezření ze sezony 2018/19, kdy sešívaní vyhráli titul a Nezmar jim dělal sportovního ředitele.

Jan Nezmar
Aktualizováno

Galerie: Rekordní nula. Neuer už vládne žebříčku, kde je vysoko i Čech

Manuel Neuer čerstvě překonal i Ikera Casillase a má nejvíc vychytaných nul v Lize mistrů. V popředí tohoto žebříčku je i česká legenda. Projděte si ho v přehledné fotogalerii.

Liga mistrů
Popup se zavře za 8s
Soutěž pro nové předplatitele!

Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! 

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.