Fotbalové pohádky Zdeňka Folprechta nově i v audioverzi! 🎧 K poslechu zde

Play-off už ve skupině. Kdo o co hraje v Lize mistrů

01. listopad 2022
Sdílejte:
V Lize mistrů se rozhodne o nejlepších 16 týmech Evropy v této sezoně i o tom, kdo z nich bude mít v osmifinále lepší startovací pozici. Provedeme vás postupovou matematikou skupinu po skupině.
Dvě největší hvězdy skupiny D, kde je situace nejnapínavější - postoupit může každý.Foto: Jeongmin Lee Shutterstock/Shutterstock

Lize mistrů se v tento týden dohrají skupiny. Viktoria Plzeň si zahraje poslední zápas v sezoně 2022/23 v evropských pohárech. To je před domácím zápasem s Barcelonou jisté. Stejně jako je ve skupině C jisté i vše ostatní: Bayern ji vyhraje, s ním do osmifinále postupuje i druhý Inter a třetí Barcelona se podruhé v řadě přesune do play-off Evropské ligy.

Jisté je už před posledním kolem i pořadí ve skupině G. Vyhraje ji Manchester City před Dortmundem, třetí bude Sevilla a čtvrtá Kodaň.

Ve všech dalších šesti skupinách je ještě o co hrát. Nejzamotanější je skupina D, kde první Tottenham od čtvrté Marseille dělí jen dva body a klidně se může stát, že francouzský tým skupinu nakonec vyhraje.

Abyste si v úterý a ve středu dobře vybrali co sledovat, rozebereme vám stav ve všech těchto nerozhodnutých skupinách.

Než se do toho pustíme, tak krátce základní pravidla: týmy z prvních míst jsou pro osmifinálový los (ten bude v pondělí 7. listopadu) nasazené proti týmům z druhých míst. Třeba Liverpool se tak doma pokusí vrátit Neapoli vysokou prohru z Itálie, aby skupinu vyhrál a nešel už v osmifinále třeba na Bayern.

Výhoda prvního koše spočívá i v tom, že se osmifinálová odveta hraje doma. Třetí týmy ze skupin Ligy mistrů jdou do Evropské ligy, kde se utkají s druhými týmy ze skupin této evropské pohárové dvojky.

O pořadí rozhoduje v případě rovnosti bodů lepší bilance ze vzájemných zápasů. Začíná se počtem získaných bodů, pak případně rozhoduje skóre ze vzájemných zápasů. A kdyby měly stejný počet bodů víc jak dva týmy, je třetím kritériem v pořadí vyšší počet vstřelených branek.

Při případné vyrovnané bilanci ze vzájemných zápasů, rozhoduje celková bilance ve skupině – rozdíl ve skóre, počet vstřelených gólů, atd.

Teď už si pojďme rozebrat situaci v jednotlivých skupinách.

Skupina A

Skóre Body
1. Neapol 20:4 15
2. Liverpool 15:6 12
3. Ajax 8:15 3
4. Rangers 1:19 0

V obou zbývajících zápasech jde o přímou konfrontaci soupeřů o stejné místo. Liverpool musí doma Neapol porazit aspoň o čtyři góly, aby se dostal před ní na první místo. V Neapoli totiž prohrál 1:4 a má i výrazně horší celkové skóre.

V ještě horší situaci jsou v souboji o třetí místo skotští Rangers. Ti v Amsterdamu prohráli s Ajaxem 0:4 a i celkové skóre mají výrazně horší. Do Evropské ligy tak pro ně vede cesta jen přes výhru alespoň o pět gólů. To by si nizozemský mistr měl pohlídat.

Skupina B

Skóre Body
1. Bruggy 7:4 10
2. Porto 10:6 9
3. Atlético 4:7 5
4. Leverkusen 4:8 4

I tady už jsou jistí postupující v rámci Ligy mistrů, ale rozhoduje se o prvním a třetím místě. Na rozdíl od skupiny A ale nikoli mezi přímými konkurenty.

Když Bruggy získají v posledním zápase v Leverkusenu víc nebo stejně bodů než Porto doma s Atléticem, tak se udrží na prvním místě. Když Porto vyhraje, musí i Bruggy vyhrát, aby zůstaly první. A úplně stejné je to i v souboji o třetí místo, kde je Atlético také bod před Bayerem.

V souboji o první místo je neuvěřitelná bilance ze vzájemných zápasů. Bruggy nejprve vyhrály v Portu 4:0, Porto jim to ale před týdnem vrátilo se vším všudy a z Belgie odjelo s výhrou 4:0. Portugalci mají lepší celkové skóre, takže kdyby získali bod a Bruggy prohrály, budou první.

V souboji o třetí místo má lepší vzájemnou bilanci Leverkusen, který doma Atlético porazil 2:0 a v Madridu hrál před týdnem 2:2. Bod pro Němce a prohra Atlética by tak znamenala, že do Evropské ligy by se přesouval Leverkusen.

Skupina D

Skóre Body
1. Tottenham 6:5 8
2. Sporting 7:7 7
3. Frankfurt 5:7 7
4. Marseille 7:6 6

Poslední zápasy v nejvyrovnanější skupiny sehrají Sporting s Frankfurtem a Marseille s Tottenhamem.

Když Spurs ve Francii vyhrají, budou první a Olympique poslední. Remíza Tottenhamu zaručuje postup minimálně z druhého místa.

Marseille výhrou v Londýně bude mít jistý postup do osmifinále Ligy mistrů. Kdyby navíc Sporting s Frankfurtem remízoval, vyhraje francouzský tým skupinu.

Eintracht musí hrát v Lisabonu na vítězství. První zápas se Sportingem totiž doma prohrál 0:3. Portugalcům naopak remíza zajištuje v každém případě postup.

I kdyby totiž Tottenham doma prohrál s Marseille a Frankfurt, Sporting a Spurs skončily všichni na osmi bodech, tak má portugalský tým nejvíc bodů ze vzájemných zápasů těchto tří týmů. Do Evropské ligy by v takovém případě šel Tottenham a Frankfurt by byl čtvrtý.

Skupina E

Skóre Body
1. Chelsea 8:3 10
2. AC Milán 8:7 7
3. Salzburg 5:5 6
4. D. Záhřeb 3:9 4

Tady je jisté před posledním kolem jen prvenství Chelsea. Bodově ji sice zatím druhý AC Milán může dohnat, ale Chelsea má ze vzájemných zápasů dvě výhry.

Milánští si to doma rozdají v přímém souboji o druhé místo se Salzburgem. Hosté potřebují vyhrát, mají o bod méně. AC stačí k osmifinále v Lize mistrů remíza.

Čistě teoreticky může Salzburg přijít v případě prohry v Miláně i o třetí místo. To by ale Záhřeb musel vyhrát na Chelsea.

Na druhé místo už se záhřebské Dinamo dostat nemůže, protože má s AC dvě prohry.

Skupina F

Skóre Body
1. Real 10:5 10
2. Lipsko 9:9 9
3. Šachtar 8:6 6
4. Celtic 3:10 2

Celtic bude poslední, to je jisté.

Další místa jsou ale v sázce. Real Madrid, který měl postup jistý už po čtyřech zápasech, má jasný cíl: když porazí doma Celtic bude první.

Když ne a Lipsko porazí ve Varšavě Šachtar, budou první Němci.

Těm se ale taky může stát, že budou až třetí. Pokud Doněck vyhraje, přeskočí Lipsko na druhém místě – v prvním zápase totiž Ukrajinci v Lipsku vyhráli 4:1.

Pokud by Celtic vyhrál v Madridu a Lipsko remizovalo s Šachtarem, tak by byl první Real, protože má lepší skóre ze vzájemných zápasů (2:0 a 2:3).

Skupina H

Skóre Body
1. PSG 14:6 11
2. Benfica 10:6 11
3. Juventus 8:11 3
4. Maccabi 6:15 3

První dva týmy se perou o první místo, druhé dva o třetí. Třetí Juventus hraje se zatím prvním PSG a druhá Benfica jede do Haify.

Za delší konec v obou soubojích tahají současní držitelé prvního a třetího místa. V obou duelech na dálku totiž mají týmy shodnou bilanci. PSG s Benficou dvakrát remizovaly 1:1, Juventus doma Haifu porazil 3:1, v Izraeli prohrál 0:2. PSG i Juventus ale mají výrazně lepší celkové skóre než jejich soupeři.


Zdroj info: UEFA


Související články

Ulich: Zájem o Hradec dál máme. A teď jsme silnější

V roce 1995 byl u slavné hradecké výhry v Poháru ČMFS a následné jízdy Pohárem vítězů pohárů jako hráč. O dvaadvacet let později se podnikatel Ivo Ulich neúspěšně ucházel o majetkový vstup do klubu, který se město dlouhodobě snaží prodat. A zájem má stále. „Já zbraně neskládám,“ prohlašuje odhodlaně.

Rozhovor

Glosář Luďka Mádla: Repre jako „S“? Věřme, že příště

Ivan Hašek odstartoval dvěma výhrami se spoustou nedostatků. Tým nutně potřebuje návrat Vladimíra Coufala. A pomohlo by, kdyby sám sebe našel Ladislav Krejčí.

Glosář

Euro 2024 přehledně: Kde a kdy hraje Česko? A dají se ještě pořídit vstupenky?

Česko už zná všechny soupeře ve skupině F na Euru 2024, které se hraje v Německu. Všechno, co o evropském šampionátu potřebujete vědět, najdete v následujícím průvodci.

Cesta na Euro
Popup se zavře za 8s