Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Běžte na stadion, teď si fotbal nepustíte. Británie drží sobotní televizní zákaz

12. říjen 2022
Sdílejte:
Když se Cristiano Ronaldo před rokem vrátil do Premier League, jeho debut sledovali fanoušci po celém světě. S výjimkou pár zemí, kde jsou zápasy anglické nejvyšší soutěže nelegální, jako je třeba Kuba nebo Severní Korea, měli ale smůlu i diváci v Británii.
Foto: Silvi Photo/Shutterstock

Británie jako jedna z mála zemí využívá článek 48 ze stanov UEFA. Ten povoluje členským státům, aby si vybraly během víkendu dvě a půl hodiny dlouhý úsek, kdy je zakázáno vysílat fotbalové zápasy živě.

V Británii není povolené vysílat fotbal v sobotu odpoledne už od 60. let. Předsedové klubů se tehdy báli, že fanoušci budou raději koukat na fotbal v pohodlí domova. Tehdejší předseda Burnley, Bob Lord, například na několik let vykázal televizní kamery ze stadionu. Zpět se mohly vrátit až když přiměl ligovou asociaci, aby zakázala vysílání zápasů v sobotu od tří.

A pravidlo v Británii platí dodnes. Zákaz se nevztahuje jen na domácí zápasy, ale i na ty zahraniční. V sobotu mezi časy 14:45 a 17:15 se prostě živě nepodíváte na žádný fotbal. Třeba debut Garetha Balea v dresu Realu Madrid v roce 2013 tak fanoušci na ostrovech viděli až od 16. minuty – začínalo se v pět odpoledne britského času.

Výjimkou jsou ojedinělé situace, kdy se v Británii nehraje. Po smrti královny Alžběty II., kdy byl z úcty k panovnici na jeden víkend přerušený fotbalový provoz, mohly televize zápasy zahraničních lig vysílat i v sobotu odpoledne.

Související články

Policejní šikana? K natáčení fanoušků došlo za pozvracený autobus

Proč si policie v neděli natáčela hradecké fanoušky s občankami u obličeje? Odvolává se na jejich problémové chování, které ale nespecifikuje. Podle hradeckého mluvčího šlo o pozvracený autobus. Policie svůj zákrok hájí tím, že předešla spáchání trestného činu. Žádnou konkrétní situací to ale nedokládá.

Fanoušci

Tragédie na pozadí historické éry. Prokletá čtyřka z Plzně

V roce 2011 pomohli Viktorii Plzeň k historickému postupu do Ligy mistrů. Jenže pak s nimi osud rozehrál krutou hru. Tři členové výtečného obranného kvarteta Plzně už nejsou naživu. Od sebevraždy Františka Rajtorala, který tento svět opustil jako první, teď uplynulo přesně sedm let.

Viktoria Plzeň

Rada částečně uspěl s odvoláním, dostal nižší trest

Za nadávku s rasistickým podtextem bude trenér Dukly stát nakonec tři měsíce, rozhodla odvolací komise.

Zprávy
Popup se zavře za 8s
Soutěž pro nové předplatitele!

Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! 

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.