Fotbalové pohádky Zdeňka Folprechta nově i v audioverzi! 🎧 K poslechu zde

Francouzský vyzyvatel v potížích. OGC Nice jsou anglické peníze a velké ambice

06. říjen 2022
Sdílejte:
V sobotu večer hráli fotbalisté Nice v Paříži proti PSG, teď nastoupí v Uherském Hradišti. Běžně by to pro francouzský klub byl zápas na vedlejší koleji. Jenže se topí v krizi, která už podemílá i pozici trenéra Luciena Favreho. A zápas na Slovácku tak má úplně jiný rozměr.
Jeden z produktů anglického léta. Ross Barkley v dresu OGC Nice.Foto: Profimedia

Slovácko zatím nemá v evropských pohárech příliš bohatou historii, na francouzské týmy má ale štěstí. Ještě jako FC Synot se v rámci Poháru Intertoto v roce 2001 potkalo se Stade Rennais (0:5 a 4:2), o rok později pak narazilo na FC Sochaux (0:3 a 0:0). Ve čtvrtek čeká Uherské Hradiště už třetí návštěva z Francie, tentokrát v podobě OGC Nice, loni pátého nejlepšího týmu Ligue 1. Favorit zápasu je jasný, celek z Azurového pobřeží ale zdaleka nepřijíždí v ideální formě. Ambicióznímu klubu se letos nedaří, a přestože je sezona teprve na začátku, živě už se diskutuje o možné změně trenéra.

Ambice Nice souvisí nejen s bohatou historií, jejíž součástí jsou mimo jiné čtyři ligové tituly, ale také s osobou majitele klubu. Tím je od roku 2019 britský miliardář Jim Ratcliffe, zakladatel a majitel chemické společnosti Ineos. Jeho jméno bude nejspíš povědomé fanouškům Premier League, v posledních měsících byl totiž Ratcliffe spojován s akvizicí hned dvou velkých klubů: na jaře se neúspěšně snažil koupit Chelsea, za kterou nabízel skoro 120 miliard korun, v posledních týdnech se pak spekuluje o Manchesteru United, jehož je dlouhodobým fanouškem.

Související články

Ulich: Zájem o Hradec dál máme. A teď jsme silnější

V roce 1995 byl u slavné hradecké výhry v Poháru ČMFS a následné jízdy Pohárem vítězů pohárů jako hráč. O dvaadvacet let později se podnikatel Ivo Ulich neúspěšně ucházel o majetkový vstup do klubu, který se město dlouhodobě snaží prodat. A zájem má stále. „Já zbraně neskládám,“ prohlašuje odhodlaně.

Rozhovor

Glosář Luďka Mádla: Repre jako „S“? Věřme, že příště

Ivan Hašek odstartoval dvěma výhrami se spoustou nedostatků. Tým nutně potřebuje návrat Vladimíra Coufala. A pomohlo by, kdyby sám sebe našel Ladislav Krejčí.

Glosář

Euro 2024 přehledně: Kde a kdy hraje Česko? A dají se ještě pořídit vstupenky?

Česko už zná všechny soupeře ve skupině F na Euru 2024, které se hraje v Německu. Všechno, co o evropském šampionátu potřebujete vědět, najdete v následujícím průvodci.

Cesta na Euro
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Získejte přístup ke všem článkům. Nyní za akční cenu 99 Kč měsíčně napořád.

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.